Hamas'ın İsrail'e yönelik olarak düzenlediği saldırı, büyük oranda can kaybına neden olup dünya gündeminde geniş yankı buldu. Üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, İsrail hala bu saldırıya dair resmi bir ulusal yas günü belirlemiş değil. New York Times, halkın bu konuda hala gergin ve tedirgin olduğunu, düzenlenen yas etkinliklerinin ise sınırlı tutulduğunu ifade ediyor. Bu süreçte, bölgede süregelen çatışmalar ve yaşanan kayplar, uluslararası toplumu meşgul ettiği gibi İsrail içinde de derin bir istikrarsızlık yaşanmasına neden oluyor.
Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırının yıl dönümünde İsrailliler belirsizlik içinde yaşıyor. Geçen yıl gerçekleşen ve Gazze'yi hedef alan İsrail karşı saldırısı, dalga etkisi yaparak daha geniş çevreleri de etkiledi. İran destekli diğer grupların da bu çatışmalara dahil olması, durumu daha da karmaşık hale getirdi. İsrailliler için bu çatışma, huzurlu bir yas süreci yaşamalarına engel teşkil ederken, sınırlı kamusal etkinlikler ve oluşan korku, toplum üzerinde derin izler bırakıyor.
İsrail, güney sınırlarını korumak amacıyla İran ve Hizbullah gibi tehditlere karşı da teyakkuzda. Son dönem gelişmeleri, İsrail ordusunun Lübnan'dan atılan füzeleri etkisiz hale getirmesi şeklinde öne çıktı. İlaveten, İran ile yaşanan artan gerilim, daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmanın zeminini oluşturabilir. İsrail ve İran arasındaki bu tarihten beraberlik, dikkatle izlenirken, olası misilleme saldırıları bölgenin dengesini daha da zorlayabilir.
Tel Aviv'de Pazartesi günü düzenlenecek dar kapsamlı anma etkinliği, İsrail İç Cephe Komutanlığı'nın katılımı sınırlaması ile yapılacak. Güvenlik endişeleri dolayısıyla, açık hava toplantılarına olan katılım 2 bin kişi ile sınırlandırıldı. Bu etkinlikte Gazze'de esir düşenler ve kurbanlar için özel davetli katılımcılar yer alacak. Amaç, dünya çapında savaşın yaşanan kayıpların ve acıların büyüklüğünü insanlara hatırlatmaktır.
Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaların kökeni, tarihsel ve politik pek çok nedenle bağlantılıdır. Filistin topraklarında iz bırakan bu gerilim, 20. yüzyılın başına kadar uzanıyor. İsrail'in 1948 yılında kurulması ve ardından hızla gelişen bölgesel olaylar, bu iki taraf arasındaki düşmanlığın temelini oluşturmuştur. Hamas, 1987 yılında bir Filistin direniş hareketi olarak ortaya çıkmış ve Filistin topraklarında İsrail işgaline karşı silahlı mücadeleyi tercih etmiştir. Özellikle Gazze'deki durum ve İsrail'in orada uyguladığı politikalar, gerilimi sürekli canlı tutmaktadır. Her iki taraf da kendi haklarını ve güvenliğini savunmak konusunda ısrarcıdır.
Hamas ile yaşanan çatışmaların dramatik etkisine rağmen, İsrail'in neden ulusal bir yas günü ilan etmediği pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu durum, İsrail'deki politik iç dinamikler ve toplumun çeşitli kesimleri arasında farklı görüşler olmasından kaynaklanabilir. İsrail hükümeti, genellikle böyle günleri ilan ederken geniş bir konsensüs sağlama eğilimindedir. Kimi siyasi liderler, ulusal yas günü ilanının, mevcut gerilimi daha da alevlendirebileceğini düşünüyor olabilir. Ayrıca, yas tutmanın kamusal bir hale gelmesi, psikolojik olarak toplumsal duyguları daha da karmaşık hale getirebilir. Bu nedenle, resmi bir yas günü yerine yerel ya da bireysel anma faaliyetlerini teşvik edebilirler.
2024 © Sansasyonel Gazete Think Positive